Ciorbă de burtă

Ciorbă de burtă

Ingrediente:

1/2 kg burtă (curăţată şi apoi cântărită), 1/2 kg zarzavat de supă (morcov, pătrunjel, ţelină), o ceapă mare (100 g), 6-8 căţei de usturoi, o lămâie mare. 1-2 gălbenuşuri, 100 ml smântână sau iaurt, circa 300 g oase de viţel cu cartilaje, leustean, pătrunjel, ţelină (frunze)

Mod de preparare ciorbă de burtă:

Pentru această ciorbă, se întrebuinţează stomacul de vită sau de viţel mai mare (mânzat). Dacă se procură stomacul întreg, se va tăia în jumătate, ca să se poată îndepărta mai usor mucoasa din interiorul lui, cu sare, spălându-se apoi bine ca şi stomacul de porc, ca să-i dispară mirosul specific. După ce s-a spălat bine, s-a scurs de apă, se presară cu o linguriţă cu vârf de bicarbonat (sau mai mult, pentru o cantitate mai mare), cu care se freaca bine şi se lasă până a doua zi la rece. Bicarbonatul va neutraliza acidul clorhidric ce se găseşte din abundenţă în musculatura stomacului; a doua zi, se va limpezi din nou în 2-3 ape reci, rămânând alb şi fără miros.

Stomacul (denumit impropriu „burtă”), astfel curăţat, se pune la fiert în 3 l de apă rece, împreună cu oasele de viţel şi o linguriţă rasă de sare.

Fierbe în 3-4 ore sau chiar mai mult, fiind format din musculatură tare. După circa 2 ore, se adaugă zarzavatul şi ceapa tăiată în sferturi, fierbându-se în continuare acoperite la foc mic, până când se înmoaie bine „burta”, completând cu apă când aceasta scade.

In oală sub presiune fierbe în circa 2 ore.

Burta se pune în oală împreună cu materialul indicat, inclusiv zarzavatul, în circa 2 l de apă rece. Se va fierbe la foc mic ca şi supa de came, calculând timpul de fierbere de când au început să iasă primii vapori prin ventil. Când timpul de fierbere s-a scurs, se pune oala într-un vas cu apă rece ca să se poată scoate capacul (după condensarea vaporilor) şi apoi se deşartă în oală obişnuită. Burta, fiartă în oricare variantă, se scoate din supă, se taie în fâşii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea în bucăţi lungi de 3-4 cm. Bucăţile se pun în supa strecurată, se completează şi se lasă să mai fiarbă câteva clocote.

In această fază, se ia de pe foc, se sărează, se acreşte după gust cu zeamă de lămâie (specificul ei), se adaugă, eventual, o linguriţă de concentrat de legume, apoi se drege, fierbinte fiind, cu gălbenuş şi smântână sau iaurt şi se aromează cu frunzele menţionate tăiate mărunt. Pentru aspect se pun deasupra câteva bucăţele de unt sau 2 linguri de untdelemn şi usturoiul tocat (sau mai mult, după dorinţă). In lipsa lămâii, ciorba se poate acri cu sare de lămâie, oţet sau cu borş. Borşul se poate fierbe separat, 5 minute, ca să se distrugă fermenţii din el şi apoi se adaugă după gust, sau se pune când supa este strecurată, cu bucăţile de burtă în ea, lăsând să fiarbă încă 5 minute, apoi se ia de pe foc şi se drege.

Sustine-ma printr-un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *