Ciorbă de salată verde

Ingrediente:

4-5 căpăţâni mari de salată (1 kg), 1/2 l borş, zer acru de la brânză de vaci, zeamă sau sare de lămâie, sau oţet, 30 g slănină afumată sau untdelemn, 5-6 căţei de usturoi, un gălbenuş, 100 ml smântână sau 200 ml iaurt, o ceapă de mărime mijlocie, boia, mărar, leustean, sare 

Mod de preparare:

Salata bine spălată se ia în mănunchi si se taie în fâşii late care se vor pune în 1,5 l apă clocotită, împreună cu o ceapă tăiată mărunt. Se fierb circa o oră, până când se înmoaie bine, apoi se acreşte după gust, cu borş sau altă substanţă acră, completând lichidul ca ciorba să fie potrivit de deasă. Se poate lega cu puţină faină (10 g la litrul de ciorba). Făina se freacă cu 1-2 linguri de apă rece şi se pune în ciorbă să fiarbă câteva clocote. Se ia de pe foc şi se drege imediat. Se freacă bine gălbenuşul cu smântână sau iaurtul, sau numai 2 gălbenuşuri cu 2 linguri de apă rece, se diluează cu puţină zeamă fierbinte şi se toarnă peste restul de ciorbă, cu care se amestecă şi apoi se sărează.

Se aromează cu mărar şi usturoi tocat şi, facultativ, cu leuştean. Pentru aspect, se încălzeşte puţin untdelemnul, se adaugă un vârf de linguriţă de boia dulce, se amestecă o secundă şi se deşartă peste ciorbă. Pentru gust mai picant, slănina afumată se taie cât mai mărunt, se prăjeşte la foc mic, până când jumările capătă o culoare auriu-deschis.

Se iau, atunci, de pe foc, lăsând să se domolească puţin căldura grăsimii, apoi se adaugă usturoiul tocat şi boiaua, se amestecă numai de două ori şi, imediat, se toarnă peste ciorba de salată, după ce aceasta a fost dreasă. Salata se poate fierbe cu 150-200 g carne sau oase afumate, pentru a-i da un gust mai picant.

Sustine-ma printr-un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *