Ciorbă rusească de varză

Ingrediente:

circa 1/2 kg ciolan de porc proaspăt sau alte părţi din carne de porc care au şi şorici (da acestei ciorbe un gust deosebit), un morcov, un pătrunjel, 1/2 telina(total 200 g), 500-600 g varză albă, o ceapă de mărime mijlocie, o sfeclă roşie mică de circa 200 g (gata curăţată), 1/2 kg roşii, oţet din vin, cimbru, mărar, 150-200 ml smântână groasa, sare 

Mod de preparare:

Ciolanul se curăţă bine, se pârleşte la flacără (dacă are păr) şi apoi se spală. Se pune la fiert întreg, în 2 l de apă rece, cu o linguriţă rasă de sare. Se poate fierbe 2-3 ore la foc mic, până când se înmoaie bine carnea şi şoriciul. Se poate fierbe şi în oală sub presiune în jumătate din timpul indicat, cu apă cât să acopere bine carnea, calculând timpul de fierbere, de când încep să iasă primii vapori prin ventil. Când carnea este fiartă (după circa 1 1/2 oră), se aseaza oala într-un vas cu apă rece în chiuvetă ca să se condenseze vaporii şi să se poată scoate capacul, apoi conţinutul se deşartă în oală obişnuită.

Zarzavatul şi ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se adaugă în ciorbă, împreună cu varza tocată ca fideaua şi cu o ramură de cimbru. Se fierb 60 de minute, apoi se pune sfecla roşie, rasă prin răzătoare cu găuri mari, şi se lasă să fiarbă în continuare 30 de minute, până ce se înmoaie bine toate. Ciorba se acreşte, după gust, cu sucul de roşii şi 1-2 linguri de oţet, completând cu apă, dacă mai este necesar, ca să nu fie prea deasă. Se potriveşte gustul cu sare şi, facultativ, cu o linguriţă de zahăr. Se lasă să mai fiarbă câteva clocote, apoi se ia de pe foc. Smântână se bate cu o lingură de apă rece, se diluează cu puţină ciorbă fierbinte şi se adaugă în oală. Smântână se poate servi la masă, direct în farfurie. Pentru aromă, se adaugă mărar tăiat mărunt şi o frunză de ţelină.

Sustine-ma printr-un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *