Ciorbă de miel

Ingrediente:

cap şi măruntaie de miel, morcov şi pătrunjel circa 250 g o ceapă de mărime mijlocie (80 g), o lingură orez (25g), borş, zeamă sau sare de lămâie, sau oţet, un gălbenuş, 100 ml smântână sau iaurt, sare, tarhon, leuştean

Mod de preparare:

Pentru o ciorbă de 3-4 l este suficient capul, dacă acesta este întreg, cu puţin gât şi capetele osoase ale pulpelor, sau circa 1/2 kg altă carne cu mai mult os (piept). Capul se pregăteşte în prealabil. Se taie vârful botului, se îndepărtează ochii şi se curăţă nasul de mucozităţi, sub un jet de apă, scobind cu vârful cuţitului şi îndepărtând cartilajele moi. Capul întreg cu 1/3 din gât plus capetele osoase ale pulpelor se pun într-o oală cu 2 l apă rece şi se lasă la o parte 15 minute, ca să se dizolve substanţele hrănitoare care vor da gust şi aromă ciorbei.

In acest timp, zarzavatul şi ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se călesc, 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, într-o oală de 5-6 l, amestecând mereu; apoi se adaugă carnea cu apa în care a stat şi o linguriţă rasă de sare, ca să se coaguleze spuma.

Aceasta se va lua cu spumiera sau se va lăsa să se aseze singură pe marginea oalei şi pe parcurs va cădea la fund, fara să tulbure supa, dacă aceasta nu fierbe în clocote mari şi dacă s-a pus sare de la început. Se fierbe 50-60 de minute; se adaugă apoi orezul, se amestecă bine ca să nu se lipească de fundul oalei şi se lasă să fiarbă încă 20 de minute. Se acreşte, după gust, cu borş sau cu altă substanţă acră, completând lichidul până la circa 3 l sau mai mult, dacă ciorba este prea deasă, lăsând să mai fiarbă câteva clocote.

Se ia de pe foc şi, aşa, fierbinte, se drege.

Carnea se scoate de pe oase şi se adaugă în ciorbă. Pentru aroma, cel mai indicat este tarhonul sau hasmaţuchi (kerber) sau, în lipsa acestuia, leuşteanul. Când este complet gata, se mai sărează, după gust. Dacă se pregăteşte ciorbă în cantitate mai mare, se pun şi măruntaie. Plămânii se taie în bucăţi cât se poate de mici, ca să iasă aerul din ei la fiert, altfel vor pluti la suprafaţa ciorbei. Rinichiul se taie în bucăţele, ca să poată intra apa în canale şi să le spele bine. Ficatul se taie în bucăţi mici şi se adaugă în ciorbă, când toate sunt fierte (se fierbe numai 5 minute, ca să nu se întărească). Din cap şi măruntaie se pot pregăti circa 8 l ciorbă; se măresc cantităţile celorlalte ingrediente proporţional cu cantitatea de ciorbă, procedând exact ca mai sus.

Sustine-ma printr-un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *