Ciorbă din carne de oaie

Ingrediente:

1/2 kg carne de berbec sau de oaie (cu mult os) fără grăsime, morcov, pătrunjel (în total 200 g), o ceapă de mărime mijlocie (80 g), 2 ardei graşi, 250 g roşii, 2 cartofi de mărime mijlocie (250 g), o felie de varză dulce, borş, zeamă de varză, zeamă sau sare de lămâie, sau oţet, mărar, cimbru, tarhon, piper, sare

Mod de preparare:

Carnea tăiată în bucăţele se pune în 3 l de apă rece cu o linguriţă rasă de sare, lasandu-se să fiarbă, o oră, la foc mijlociu. Zarzavatul şi ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se călesc separat, 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, apoi se adaugă în supă, împreună cu varza tăiată ca fideaua, lăsându-se sa fiarbă împreună până când se înmoaie bine carnea (trebuie să fiarbă 2-3 ore; dacă este mai bătrână, chiar mai mult). In oala sub presiune fierbe în jumătate de timp, împreună cu zarzavatul, care se căleşte înainte direct în oală; apoi se adaugă 2 l apă rece şi carnea, o linguriţă rasă de sare, se așează capacul şi se lasă să fiarbă circa 1/2 oră, calculând timpul, de când au început să iasă primii vapori prin ventil;

Atunci, se reduce focul la minim şi se fierbe în continuare. Cand s-a scurs timpul lasam oala sa se raceasca şi apoi se deşartă conţinutul în oală obişnuită. 

In oricare variantă se pregăteşte ciorba, când carnea este bine fiartă, se pun cartofii tăiaţi în cuburi mai mici, ardeii şi roşiile tăiate în felii sau numai suc de roşii, cimbru şi mărar. Când toate sunt fierte, se sărează, se acreşte, completând lichidul după gust, şi, pentru aromă, se adaugă frunze de tarhon sau leuştean şi un vârf de cuţit de piper (facultativ). 

Aceasta a fost retata de ciorba de miel. Pofta buna si spor la gatit!

Sustine-ma printr-un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *