Supă de carne

Ingrediente:

1/2 kg carne de vită, găină sau curcă, 1/2 kg morcovi, 1/4 kg pătrunjel, o ţelină

mare (300-400 g), o ceapă mare (100 g), circa 4 1 apă, o lingura de sare, 1/2 gulie

(200 g), 10 boabe de piper sau o linguriţă cu vârf de concentrat de legume.

Mod de preparare:

Pentru supă de carne este mai indicată carnea de pasăre mai bătrână sau de vită, chiar cu multe oase (spate) sau cu pieliţe. 

Dacă se pregăteşte rasol, atunci se va pune carne în funcţie de numărul persoanelor. De la carnea de vită, cea mai bună parte pentru rasol este antricotul, impregnat cu grăsime, sau muschiul fraged (de la rinichi), sau rasolul alb. De la găină sau altă pasăre se vor folosi pentru supă părţile cu mai mult os (spatele, capul, labele) şi pipota, iar pentru rasol, părţile cu mai multă came. Carnea, dacă este destinată numai pentru a se obţine o supă substanţială şi gustoasă, se pune în apă rece (cu carese va pregăti) şi se lasă cel puţin 20-30 de minute, înainte de a se da la fiert.

Se pune o linguriţă rasă de sare, oala se aşază pe foc şi, după ce apa a început să dea în clocot, se fierbe la foc mic, circa o oră, adăugându-se apoi zarzavatul curăţat şi tăiat în sferturi mici şi boabe de piper. Dacă se foloseşte şi carnea anume pentru rasol, aceasta se va adăuga numai după ce a dat în clocot supa cu carnea şi mai multe oase; astfel, se va obţine şi un rasol suculent.

Supa trebuie să fiarbă 2-3 ore ca să se înmoaie carnea; dacă aceasta este mai bătrână, se va fierbe chiar şi mai mult, completând apa când scade. Dacă se foloseşte carne de pasăre mai tânără, zarzavatul se adaugă imediat ce a dat supa în clocot. Carnea pentru rasol de vită sau pasăre mai bătrână este mai indicat să se fiarbă în oală sub presiune, tot la foc mic, circa 2 ore, ca să fie carnea mai suculentă, şi se pune 1/2 linguriţă de sare; astfel, se coagulează spuma şi supa rămâne limpede.

Timpul de fierbere se calculează numai de când au început să iasă primii vapori prin ventil; din acel moment, focul se reduce la minimum.

Zarzavatul se poate fierbe separat (în oală obişnuită), deoarece în oală sub presiune dă o culoare mai galbenă supei. Dacă zarzavatul folosit a fost conservat prin deshidratare (uscat), supa se va colora mai intens în galben. Carnea şi zarzavatul, dacă au fiert separat, se pun apoi să fiarbă împreună în continuare, ca să-şi însuşească reciproc gustul, circa 30 de minute sau cât este necesar, până când se înmoaie bine toate.

Dacă nu deranjează culoarea, carnea şi zarzavatul se pot fierbe împreună de la început în oală sub presiune, cu apă numai până la 2/3 din capacitatea oalei, ca să rămână spaţiu pentru vaporii care se formează. După 2 ore, oala se răceşte în apă rece (să se condenseze vaporii) ca să se poată scoate capacul; supa se deşartă în oală obişnuită, completând lichidul cât este necesar, se sărează şi se lasă să fiarbă încă 30 de minute cu lichidul adăugat, tot la foc mic.

In cazul în care se pregăteşte o cantitate mai mare de supă, se strecoară numai cantitatea necesară şi restul se lasă cu zarzavatul 1-2 zile la rece, ca să extragă mai bine substanţele hrănitoare. Dacă se prepară salate din zarzavat, atunci se strecoară toată supa imediat, ca zarzavatul să rămână şi gustos.

Sustine-ma printr-un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *