Supă de dovlecei

Ingrediente:

2 dovlecei tineri de 600-700 g amândoi, 20 g orez, 1/4 l suc de roşii, 1l supă de carne sau de zarzavat, o linguriţă de ceapă rasă, 2 linguri untdelemn sau 30 g unt, mărar, pătrunjel, cimbru, sare

Mod de preparare:

Se fierbe circa 1/4 kg zarzavat (morcov, pătrunjel, ţelină, ceapă) în 2 l de apă clocotită. Se poate pune şi un os de vită sau came de pasăre cu mult os să fiarbă împreună cu zarzavatul. Carnea sau oasele se pun la fiert în apă rece cu o linguriţă rasă de sare. Când clocoteşte apa, se adaugă zarzavatul şi ceapa, taiate în sferturi. După ce s-a fiert zarzavatul, se strecoară supa; dacă este carne, aceasta se lasă în supă. Se adaugă sucul de roşii, orezul, 2 linguri de untdelemn, se amestecă bine să nu se prindă orezul de fundul oalei şi se lasă să fiarbă 15 minute.

Apoi se pun dovleceii curăţaţi de coajă şi seminţe (dacă sunt mari) şi tăiaţi în cuburi. Se fierb 15-20 minute, având grijă să nu se înmoaie prea mult. Pentru aromă, se adaugă o linguriţă de concentrat de legume sau numai pătrunjel, mărar şi o mică ramură de cimbru. Dacă supa este prea deasă, se mai adaugă suc de roşii sau apă, după gust. Se poate servi ca atare sau dreasă cu gălbenus, smântână sau iaurt. Se poate pregăti şi altfel. Se rade tot zarzavatul prin răzătoarea cu găuri mari, se căleşte 2-3 minute, la foc mic, cu 2 linguri de untdelemn sau 30 g de unt ca să-şi dezvolte aroma, se stinge toml cu circa 1,5 1 apă în care au fiert oasele sau cu apă simplă. Când zarzavatul este fiert, se adaugă orezul, un ardei, tăiat în felii subţiri, cimbru, mărar, suc de roşii şi după 15 minute, dovleceii. 

Sustine-ma printr-un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *